Friday, July 31, 2009

Bila Nak Penuh



Erm bila la nak penuh tabung nie, dah dekat bertahun2 pun xpenuh2 jugak,tapi xpe lama2 nanti penuh jugak kot :). Tetiba rasa teringat plak masa zaman2 sekolah rendah dulu, duit syiling nie je yg selalu dipegang.Duit kertas nak dapat masa raya ja kot.Tinggal ngan tok, tolong tok pegi kedai dapat upah 10 sen (kekadang aku mintak...hahahah), wow dah kira cukup mewah tu, mana xnye pegi sekolah duit bekal 30 sen je,ikat dalam sampul tangan sebab takut hilang :) tak tau le xleh nak komplen, aku ada tanya mak aku baru2 nie dulu dapat duit bekal berapa dia pun cakap 30 sen gak. Maybe tok aku ingat zaman sekolah aku masa tu 30 sen boleh beli macam2 lg kot..hehehe.. Nasi lemak sepinggan pun dah 30 sen.:) Tapi ape2 tok aku memang yg terbaik, banyak gak aku menyusahkan dia dulu, buat peel macam2..kelakar pulak kalau aku ingat balik, maklum la aku sorang je dok ngan dia dulu..hehehehe. Moral of the story, setiap sen yg ada pada kita hargai la dengan rasa syukur,sebab dari sen2 ni la nak berkumpul-kumpul jadi ringgit :)Insyallah

Wednesday, July 29, 2009

Pertunangan Atie & Ayen

Baru aku terasa nak letak gak gambar tunang adik aku nie.Aku ditugaskan menjadi photograper tunang walau camera dah xbetul time tu. So layan saja la, tapi selamat ada gak 50mm yg jadi penyelamat, walau dok kena manual fokus tapi hasilnye memang memuaskan hati.Tak thau nak cakap le antara best ke tak ambil gambar kahwin sebab xbetul2 serious lagi pun, asyik jadi bidan terjun je, dah adi kau suruh kan, so terima je la. Boleh practice2 gak sikit :)
























Monday, July 27, 2009

Outing with Fotografikr Member

Alhamdulilah Ahad lepas, lepas gak niat aku nak photo street shot area2 KL. Bukan apa xberani nak pegi shot sorang2. Dah macam2 cerita dah selalu dok dengar kes, ragut rompak n etc. Pengalaman yg menyeronokan walau lens tengah dok meragam. Cuaca pagi tu hujan dan redup je sampai pukul 12. Really enjoy the experience.

1.Gaya, Mutu Keungulan
Anda tidak perlukan profession model untuk bergaya, tunggu je geng2 fotografikr outing n serah diri je untuk bergaya.














































2. Warden trafik DBKL
Kalu ada masalah tentang ISO rasanye pakcik nie boleh membantu




















3. 1Malaysia
Adakah ini adalah antara satu contoh konsep satu Malaysia yg cuba PM kita ketengahkan. Seorang peniaga muslim berniaga dihadapan kedai yang menjual makanan tidak halal. Sama2 la kita fikirkan.



















Tuesday, July 14, 2009

Korea Story


The Tunnel


Countless “locks of love” hang on the wall of a terrace attached to Seoul Tower on Mt. Namsan in central Seoul. Young couples hang their locks of love before throwing the key away in the hope for eternal love.


This picture was shoot during my visit in Myungdong town in the central town of Seoul, this man was very preoccupied counting his coins in front of Seven Eleven store.Quite surprise to me, there are also a lot of homeless people in this town.





Erm dah lama jugak dah xupdate blog nie, tapi xperlu risau pun sebab xde org nak follow sgt pun blog nie..haha.. Alhamdulilah 5hb Julai sampai 11hb July lepas aku berpeluang pergi ke Korea untuk present paper kat sana. 3 hari dah pack dengan konference je xleh nak pegi mana2 lansung.Jadi the remaining day tu aku keluar jalan la puas2. Matlamat utama aku mesti la nak shoot gambar bebanyak. Tapi ada cerita sedih gak masa kat sana, kamera pulak boleh jatuh terhempas kat atas lantai, dah biol2 sikit le jadinye, tapi alhamdulilah boleh lagi je nak menembak sana-sini. Apa2 pun baik aku cerita sedikit sebanyak pengalaman aku kat sana. Pada pendapat aku la, aku rasa selamat ja bila kat sana, nak pegi shoot gambar sesorang pun xde nak rasa takut sgt kalau compare kalu orang suruh aku pegi shoot sesorang kat Petaling Street KL mesti aku nak pikir 2 tiga kali punya, kalu reramai ok sikit kot :) Kebanyakan org kat sana nak kata friendly tu xde le sgt tapi very helpful walaupun xboleh nak bercakap English sgt pun. Kekadang aku rasa macam ayam dengan itik ja, ada seorang driver teksi ni dok hentam cakap Korea ngan aku macam aku paham ja, ye la kot sebab aku dok angguk saja..hahahaha.. Apa2 pun memang best experience dapat tengok negara orang :)
© www.nieziam.blogspot.com All images on this site are under the ownership & copyright of MOHAMAD NIZAM KASIM. No photograph may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without the permission from the photographer. All Rights Reserved 2009.

Followers